Göteborg filmfestival 2016

Den internationella filmfestivalen som hålls årligen i Göteborg är populär bland besökare från Sverige och hela världen. Med över 30 000 besökare 2016 så är det en underdrift att säga att det var en publikmässig framgång. Alice Bah Kuhnke ingivde festivalen som spelade en bra bit över 400 filmer från hela 85 länder. Nordens ledande filmfestival har utöver en mängd mycket välgjorda filmer även en hel del andra aktiviteter och veckan går i ett rasande tempo med flygande schema. Det finns musik, konst, massor av seminarier och en mängd andra aktiviteter runt veckans huvudtema.

Finns många bra filmexempel

dallas_buyers_club_logoDen västsvenska filmfestivalen som är nordens ledande bjuder på otroligt mycket höjdpunkter! Inte mindre än tretton höjdpunkter på festivalen man inte får missa under den 11 dagar långa festivalen räknades till exempel upp av den stora filmbloggen film.nu, ett urval de gjort ur alla de 450 intressanta filmer som fått äran att visas på festivalen. Ett par riktigt bra filmer att se på denna filmfestival i Göteborg, för att nämna bara ett få, är Starred Up och Dallas Byer Club. Den förstnämnda är en brutal porträttering av en ungdomsbrottsling i England som fostrats av institutioner och snabbt gör sig ett namn bland både fångar och fängelsevakter på det senaste straffet för sin obevekliga stil. Den sistnämnda är en uppmärksammad historia om Ron Woodroof, som startade en smugglingsring av bromsmediciner mot aids efter att han blivit smittad i början på 80-talet. Han startade ett mycket stort nätverk av kunder som kallades just ”Dallas Byer Club” och blir i filmen förevigad med hjälp av Matthew McConaughey i Oscarsform.

Ett bra besök med fullt ös

Festivalen i Göteborg har även bjudit på en del kalabalik. Det blev till exempel mycket protest mot Muhammedfilm som visades på festivalen. Det handlade om Irans Oscarsbidrag ”Muhammed: The messenger of God”. Filmen är välgjord och med stor budget men har väckt starka reaktioner ifrån den muslimska världen. Inte bara ifrån de röster man normalt förknippar med målningar av profeten Muhammed, utan även andra, till exempel har exil-Iranier riktad skarp kritik mot Göteborgs Filmfestival för att de visar filmen, och menar att det enbart är ett politiskt verktyg ifrån den Iranska regimen för att ytterligare förtrycka det Iranska folket. Sammantaget är denna 11 dagar långa filmfestival en filmfest utan motstånd i Norden. Med mycket aktiviteter vid sidan av de faktiska filmvisningarna håller den här folkfesten dig sysselsatt från morgon till kväll, det stora problemet är bara hur du ska fördela din tid för att hinna med så mycket häftigt som möjligt.