Göteborgs vänort Chicago

Ett vänortsutbyte går ut på att representanter och folkvalda från olika städer möts med jämna mellanrum för att utbyta erfarenheter och idéer och för att diskutera utmaningar. I förlängningen finns det också en förhoppning om att föreningar och organisationer från de olika städerna ska kunna få kontakt och mötas på olika sätt. Göteborg har totalt fyra vänorter: Lyon, Shanghai, Nelson Mandela Bay Municipality och Chicago. I det här inlägget ska vi rikta blickarna mot den sistnämnda staden som finns i delstaten Illinois i norra USA.

Det spelar ingen roll om du bor i Göteborg eller Chicago, fastigheten du bor i måste förvaltas och tas om hand. Nabo är en fastighetsförvaltare som kan erbjuda en helhetslösning för bostadsrättsföreningar. Med det menar jag att de kan ta hand om allt från daglig skötsel till administration och juridiska frågor. Dock ska det tilläggas att du förmodligen inte kan anlita dem om du bor i Chicago, men du kan ju alltid fråga. Hur som helst har de inom sin bransch bland Sveriges nöjdaste kunder. Besök dem på nätet på nabo.se så kan du läsa mer om dem och vad de kan erbjuda din bostadsrättsförening.

”Lilla” och stora Chicago

Platsen där Chicago ligger började bosättas i högt tempo under början av 1800-talet. Med europeiska mått mätt är det alltså en väldigt ung storstad. Efter grundandet växte staden dramatiskt under resten av århundradet, till stor del beroende på dess position som en knytpunkt av den norra delen av USA:s mellanvästern. Idag har staden drygt 2.7 miljoner invånare från olika kulturer runtom hela världen.

Om man vill vara lite skämtsam skulle man kunna säga att det är särskilt passande att Göteborg har ett vänortsutbyte med just Chicago. Under perioder när Göteborg plågats av kriminalitet och gängkonflikter har staden i folkmun ibland kallats för ”lilla Chicago”. Det var dock en rätt orättvis jämförelse med tanke på hur enorma problem det riktiga Chicago haft med kriminalitet. Chicagos rykte som en kriminell hot-spot befästes framför allt under 1920- och 30-talen. Det rådde då alkoholförbud i USA, något som kriminella organisationer inte var sena med att utnyttja. Den mest kände av de kriminella som härjade i Chicago på den tiden var Al Capone, som tjänade massor av pengar på att smuggla, sälja och producera illegal alkohol. Idag har de fortfarande vissa problem med kriminalitet, men staden är också ett stort ekonomiskt centrum. De har också världens bäst ansedda universitet i ekonomi, Chicago University of Economics.

Att Chicago är vänort med Göteborg är inte den enda kopplingen staden har till Sverige. Faktum är att det finns en hel stadsdel som betraktas som svensk, Andersonville. Det var dock längesedan den dominerades av svenskättlingar. Men det svenska arvet syns fortfarande i ett flertal svenska restauranger och butiker.