Gothenburg Green World 2016 – ett år av gröna upplevelser

Gothenburg Green World 2016 – ett år av gröna upplevelser

Göteborg är staden med fokus på miljö. Projektet Gothenburg Green World pågår under hela 2016 och innebär ett stort fokus på stadens grönområden och parker, några av dem bland de främsta i Norden. Under hela 2016 finns otaliga programpunkter och fantastiska utställningar, vilka sträcker sig genom alla årstiderna. Inspirerade av samerna i norr som har åtta olika säsonger för snö, har trädgårdens år också åtta olika säsonger: vårvinter, vår, försommar, sommar, sensommar, höst, senhöst och vinter. Passa på och upplev dem alla under 2016 på ett sätt som du aldrig har sett dem innan!

Couple walking dogs through parkGöteborg har ett rikt utbud av parker och trädgårdar som här får möjlighet att visa upp sig från sin bästa sida. Målet är att skapa ett ökat fokus och intresse kring trädgård och grön miljö, genom att visa vad trädgården kan erbjuda under årets alla skiftningar, och förhoppningsvis skapa ett ökat intresse för att besöka Göteborgs parker och grönområden även under höst och vinter, vilket annars ofta inte känns som klassiska trädgårdsmånader.

I Göteborg finns ett brett utbud av olika trädgårdar och parker, såsom 1700-talsparken med Gunnebo som främsta trädgård i Sverige, Göteborgs botaniska trädgård som räknas som en av Europas främsta och naturligtvis även den historiska stadsparken Trädgårdsföreningen med det unika Palmhuset och nyskapade Jonsereds trädgårdar, vilka har ett tydligt fokus på social samvaro. Under Gothenburg Green World kommer dessa och otaliga fler grönområden i Göteborg med omnejd att erbjuda utställningar och evenemang av olika slag.

Som en del i projektet står även ekologisk odling och naturlig mat i fokus. Under temat ”Den gröna staden” visar Göteborg upp alla gröna initiativ som blommar runt om i staden med inspiration från parkerna, trädgårdarna och alla skickliga trädgårdsmästare. För att öka intresset och kunskapen runt ekologisk odling ordnas föredrag, workshops, guidningar och trädgårdsdagar under hela 2016 med olika teman och fokus. Målet är att ge besökare motivation och en inblick i ekologiskt odlande, vilket förhoppningsvis fortsätter att frodas och växa även efter projektets slut.

Gothenburg Green World är ett ambitiöst projekt med stora möjligheter att verkligen sätta Göteborg på kartan som en grön stad med natur och miljö i fokus. Under året kommer exempel på grön stadsutveckling att visas upp och det kommer även förekomma stadsodlingar mitt ute på Avenyn under sommaren, samt stora gröna satsningar på nöjesfältet Liseberg, allt för att öka fokus och intresse för det levande gröna.