Artscape Göteborg 2016

Artscape är en gatukonstfestival som tidigare har arrangerats i Malmö år 2014, och i år, 2016, är det Göteborgs tur att få vara värd för denna intensiva konstvecka. Festivalen kommer att ske under tre veckor i juli och augusti, och under dessa tre veckor kommer internationella och lokala gatukonstnärer att skapa gatukonst i alla tio stadsdelar i Göteborg. Det handlar alltså inte bara om en utställning av gatukonst, utan om en slags interaktiv utställning där konsten skapas medan betraktarna ser på, och där konsten sedan förblir ett permanent inslag i stadsbilden. Det handlar nämligen inte om lite småklotter i ett gatuhörn, utan om storskaliga målningar som kommer att täcka hela husväggar, och förändra byggnadernas utseende (förhoppningsvis till det bättre). Artscape avslutas den 14 augusti, och kommer att följas av Göteborgs kulturkalas som börjar den 16 augusti och pågår till den 21 augusti. Kulturkalaset försitter inte möjligheten att integrera de nyskapade konstverken i sitt program, då det kommer att anordnas guidade visningar av målningarna.

Förutom konsten som kommer att skapas runt om hela Göteborg firas också festivalen genom en rad andra aktiviteter. Det kommer till exempel att anordnas föreläsningar, panelsamtal och workshops, där både Göteborgs invånare och besökande turister är välkomna.streetart-613314_960_720

Bakom festivalen står en organisation med samma namn, Artscape. Det var denna organisation som drev anordnandet av den första Artscape-festivalen i Malmö två år tidigare. Daniel Wakeham från Artscape menar att de märker av hur attityden till gatukonst har förändrats sedan de påbörjade sitt arbete. I Malmö möttes de fortfarande av viss skepsis, medan de i Göteborg endast har fått positiva reaktioner. Han menar också att förändringen har varit ännu större under de år som föregick den första festivalen; tio år tidigare hade han inte ens kunnat tänka tanken att anordna en gatukonstfestival.

Om du inte kommer att kunna befinna dig i Göteborg under Artscapefestivalen, kan du anordna din egen ”gatukonstfestival” genom att ställa ut målningar, skulpturer eller andra konstverk från dina vänner och bekanta i din egen trädgård. Så länge du har bra utemöbler som kan fungera både som utställningsbord och sittplatser kommer din konstfestival garanterat att bli en uppskattad social tillställning.