Rockstaden Göteborg

Ullevi i Göteborg är kanske den svenska arena som mest regelbundet tar emot världsartister för utsålda läktare. Iron Maiden på Ullevi har vid flera tillfällen blivit en enorm succé och rent allmänt anses klimatet för rockmusik vara bra i Göteborg. Kanske är det för att det är en klassisk arbetarstad med ett dynamiskt krog- och publiv. Staden har flera kända krogar och andra mindre arenor för mer intima spelningar än den maffiga arenarock som det handlar om på Ullevi. I Göteborg kan musikintresserade även hitta några av landets bästa skivbutiker som ännu håller ställningarna trots att allt fler laddar ned eller streamar musik.

Kända lokala musikprofiler

Flera av Sveriges mest kända band och artister har rötterna i Göteborg. Ett exempel är Håkan Hellström – Vår tids kanske största soloartist just nu. Bandet Broder Daniel, där Håkan spelade tidigare, är ett annat exempel och den nyss avlidne Freddie Wadling; en kritikerrosad särling på väg att bli riktigt folkkär, var också Göteborgare och en del av stadens rockscen. När det gäller hård musik finns det flera exempel på internationella musikexporter. Hammerfall och In Flames är kanske de mest kända banden som fått beställa flyttstäd innan de begett sig ut i världen. Motörheads gamla trummis Mikkey Dee är född i Göteborg och när vi ändå är inne på legender måste även kultbandet Nationalteatern finnas med på listan. De flesta som gillar rock i Sverige håller nog med om att Göteborg är landets vassaste rockstad. På det sättet har det varit i flera decennier, även om uppstickare som Borlänge, Umeå och Luleå finns med i diskussionen.

Stora konserter i Göteborg

1200px-Aerial_photo_of_Gothenburg_2013-10-27_225Ullevi har sett många konserter med över 65 000 personer i publiken. Det är faktiskt den arena i Norden som har störst publikkapacitet. Just nu har Håkan Hellström de tre högsta publiknoteringarna och han är även ensam om att ha nått en publiksiffra på över 70 000 personer. Det är inte många städer där du kan se tre konserter på rad med Springsteen men i Göteborg kunde man 2016 se honom spela tre gånger under en och samma turné. Detta sker givetvis på Ullevi och kanske slås nya publikrekord? Bruce Springsteen är en av få som kan hota Håkan i toppen. Mellan 1985 och 2014 var det Bruce Springsteen som hade publikrekordet. Ullevi byggdes faktiskt om, delvis på grund av skador på grund av belastningsskador som uppstod under konserten 1985. Andra internationella favoritartister i Göteborg är Metallica, U2 och Iron Maiden. Det sistnämnda bandet är förmodligen inte större någon annanstans i världen än i Göteborg!