Shopping i Göteborg

Det finns mycket bra shopping i och omkring Göteborg, såväl mindre butiker som stora kedjor, gågator och shoppingcentret.

Hantverk, design och fika

Det finns fler än ett ställe som kombinerar koncepten shopping och fika i Göteborg. Ett exempel är butiken och kaffebaren Heyday, som drivs av två systrar som satsat på riktigt bra kaffe, härliga bakverk och fina inredningsdetaljer.

En butik med annorlunda tänk är Alvhem interiör – som dessutom är en mäklarfirma! Det kan ju alltså vara en god idé att slå två flugor i en smäll för den som letar lediga kontor eller butikslokaler. Alvhem mäkleri och interiör fokuserar på vacker och personlig inredning för äldre bostäder. I de två butikerna som finns centralt i Göteborg blandas lokalt tillverkade produkter med utländska influenser, gammalt och nytt. Det går också att köpa härliga ljus, hudvård och nyrostade kaffebönor.

Inte någon nyhet, men ett fantastiskt ställe för den som gillar att titta på och shoppa antikviteter i kombination med en go’fika är Skandinaviens största samlar- och antikmarknad Antikhallarna. I denna fantastiskt vackra byggnad från 1800-talet ryms sedan 1975 omkring tio olika butiker och tiotusentals samlarobjekt och antikviteter. I samband med en renovering 2012 byggdes en ny ingång och nytt, populärt café.

Om vi fortsätter på temat antikviteter och second hand bör även No Name Vintage på Teknologgatan i Johanneberg nämnas. Här fokuserar man på retroinspirerade prylar och möbler från 50-, 60- och 70-talet.

Också på Beyond Retro kan man fynda vintage och second hand, främst kläder men också en hel del för hemmet. Det som utmärker butiken är att alla plagg är handplockade ifrån Kanada och USA, samt att fokus ligger på sekelskiftet 1800-1900 (till 1990-tal). Butiken, som sedan 2009 ligger i gallerian Arkaden, fylls på med nyheter i princip dagligen. Blir man fikasugen finns det flera trevliga ställen i och i närheten av Arkaden, inte minst i Kronhusbodarna tvärs över gatan.

Nätbutiker som blivit fysiska butiker

En av de senaste i raden av nätbutiker som heter Afound. Den går att beskriva som ett varuhus och samlingsplats för många olika varumärken som säljs på nätet och nu även i fysisk butik mitt i Göteborg, närmare bestämt på Östra Hamngatan. Afound är en del av H&M-koncernen och det går att köpa en mängd olika olika varumärken till outlet priser.

H&M står även bakom Arket som sedan tidigare finns ibland annat Stockholm, Köpenhamn, Bryssel, Berlin och Liverpool, och sedan hösten 2018 också i Göteborg. Här finns mode för dam, barn och herr samt homewear och café.

En annan e-handelsbutik som nu finns som fysisk butik är Ellos, som har öppnat butik nummer två på Korsgatan i Göteborg. Butiken har fokus på heminredning.

En kanske mindre känd designer är Axel Arigato och dess grundare Albin Johansson som tidigare lanserat NLY Man. Albin började med försäljning av lädersneakers via sociala medier, till att nu sälja Arigato över hela världen. Förutom sneakers säljer man även väskor, accessoarer och tillbehör för män och kvinnor.